
Uanset om du vil bygge en stor eller lille dam, er god forberedelse halvdelen af kampen! For at være godt forberedt har vi listet de vigtigste punkter for dig.
En god start er det halve arbejde
Vil du selv bestemme formen på din dam, eller vil du gerne have en meget stor dam i din have? Pond liner tilbyder løsningen! Du kan bygge en foredam året rundt, så længe bunden ikke er frosset.
Når du køber damforing, skal du tage en række ting i betragtning, f.eks. Damtypen og foringens tykkelse. Det er også vigtigt, at du på forhånd ved, hvad damens dimensioner er. Du kan derefter let beregne mængden af folie, du har brug for.
For at beskytte folien anbefales det også at anvende en sikkerhedsfleece mellem sandlaget og folien.
Forformede damme
En forformet dam er en ideel løsning, især i små damhaver. En forformet dam har en stærk, tyk sidevæg, så du kan opnå en betydelig dybde i et lille område.
De fleste præformede damme har en naturlig form. Til tætte haver er der symmetriske, runde og rektangulære damme. Næsten alle præformede damme har en sumpkant og flere plantningsniveauer.
Fiskeri
Hvis du vil have fisk i din dam, skal du huske dette, når du køber en dam. For eksempel skal dammen være mindst 80 cm dyb, så vandet ikke fryser helt i en normal vinter. Hvis du laver en plan på forhånd, er opførelsen af en præformet dam meget let at lave selv!
dam bund
At bygge en dam indebærer mere end bare at grave et hul og derefter fylde det med vand. For i sidste ende at opnå et stabilt dammiljø er bunden også af stor betydning. Mikroorganismer udvikler sig hovedsageligt på og i jordbunden. For en god udvikling af mikroorganismerne er der brug for et substrat, som de kan klæbe til.
Der findes forskellige damsubstrater (substrater) specielt til dette, som er ideelt egnede som yngleplads for bakterier. Med dette lægger du den perfekte start på din dam!
Jorden til vandplanterne
Efter anlæggelsen af dammen er det vigtigt at sikre, at vandplanterne vokser godt. De fjerner jo skadelige stoffer fra vandet, leverer ilt og holder dammen klar og sund.
Grus i dammen
Grus beskytter damjorden mod udvaskning og er fri for skadelige stoffer og silica. Derudover er de ideelle til at dække plantekurve.
bankfinish
Er du færdig med at bygge dammen? Så kan du nu yderligere designe vandlandskabet. Al den energi, du nu lægger i at oprette banken, jord og plantning, betaler sig selv to gange, så snart dammen kommer til live.
Du styrker sammenhængskraften mellem dammen og resten af din have med moderne materialer som grusfolie og vegetationsmåtter. Kornfolie bruges hovedsageligt til udsmykning. Vegetationsmåtter sikrer, at plantens rødder klæber godt. En velfærdig bank forankrer dammen i din have!